Power of Pride

De Power of Pride alliantie brengt COC, Pan African ILGA en ILGA Asia samen in een vijfjarig partnerschap (2021-2025) met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, met als doel te werken aan diverse en inclusieve samenlevingen waarin LHBTI in staat is om naar hun volle potentieel deelnemen. Power of Pride is gebaseerd op het versterken van LHBTI-gemeenschappen en het maatschappelijk middenveld en het voeren van LHBTI-lobby en pleitbezorging voor wetten en beleid met respect voor seksuele en genderdiversiteit. Power of Pride richt zich op de Afrikaanse en Aziatische regio’s met directe subsidieverlening aan partners in 22 landen.

Pan African ILGA (PAI) en ILGA Asia zijn de regionale afdelingen van ILGA World (International Lesbian and Gay Association) en vertegenwoordigt meer dan 250 LGBTI-gemeenschapsorganisaties op de twee continenten.

Het programma Power of Pride is gebaseerd op 8 kernprincipes:

  • Inside-out: Lokale LHBTI-organisaties en activisten zijn experts in hun context en zijn het best geïnformeerd om hun prioriteiten te bepalen.
  • Lokaal eigendom en beslissingsbevoegdheid: Degenen die door een beslissing worden getroffen, worden bij de beslissing betrokken. Gedecentraliseerde besluitvorming Zo lokaal mogelijk als mondiaal of regionaal als nodig.
  • Participatieve Subsidieverlening: besluitvorming over partnerselectie, budgettoewijzing, prioriteit en indicatorbepaling wordt stapsgewijs in handen van Power of Pride-partners gebracht
  • Inclusie: Power of Pride wil de groepen ten goede komen die traditioneel achtergesteld zijn: LBQ, intersekse, transgroepen of mensen met een handicap, ver van stedelijke centra enz.
  • Toegankelijkheid Ervoor zorgen dat financiering toegankelijk blijft voor kleine en informele groepen en initiatieven. Dit vereist verschillende niveaus van administratieve vereisten, het werken met verschillende talen en het aanpassen van onze benaderingen aan de behoeften van verschillende soorten groepen/organisaties/netwerken.
  • Flexibiliteit: ervoor zorgen dat besluitvormingsprocessen een snelle reactie mogelijk maken in geval van veranderende situaties, noodsituaties, veranderingen in strategieën voorgesteld door partners op basis van context.
  • Transparantie: zorgen voor open en eerlijke communicatie over beslissingen, ook naar partners, toegankelijke documentatie van beslissingen en processen, duidelijkheid en openheid over beperkingen van het programma naar partners en niet-partners en andere belanghebbenden.
  • Verantwoording: Aan alle leden van de Alliantie, aan het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, aan COC, PAI en ILGA Asia’s lidmaatschappen en aan de bredere LHBTI-beweging.

We werken samen met onze lokale partners in 22 landen om hun vaardigheden op het gebied van gemeenschapsvorming te trainen en te ontwikkelen, hun organisatiestructuren en hun belangenbehartiging te versterken. De Nederlandse ambassades in de verschillende landen zijn stakeholders in het partnerschap. The Power of Pride ondersteunt ook regionale en internationale lobby en belangenbehartiging en houdt zich bezig met mensenrechtenmechanismen zoals de UPR-review en de African Commission on Human and People’s Rights.